Az elérhető tréningjeinket itt találod

   
     Tanulj online marketinget!
Tap To Call

A kötelező analitika

Reprezentatív felmérésnek semmiképp sem nevezhető, de mindenképp tény: nagyon sokan nem használják ki a webanalatika lehetőségeit. Mielőtt megijednél a hivatalosnak tűnő kifejezéstől, semmi másról nincs szó, mint arról: hogyan tudd meg, mennyi látogatója van a weboldaladnak, honnan érkeznek a látogatók és mit néznek meg az oldaladon. 

Az említett felmérés lényege mindössze annyi, hogy minden online marketing tréningen megkérdezem a résztvevőket, használnak-e bármilyen honlap látogatottságot mérő eszközt. A válasz sok esetben nem.

Miért fontos az analitika?

A mérés alapvető jelentőségű, hiszen ha nincs statisztikád, honnan tudod, milyen a weboldalad látogatottsága? Ha eddig nem használtál analitikát, vagy csak esetleg a honlap szolgáltatód meglévő háttérstatisztikája nyújtott számodra némi információt, nincs mire várnod.

Hozz létre egy fiókot a http://www.google.com/analytics/ webhelyen. A regisztráció során kapsz egy kódot, amit a programozód kb. 2 perc alatt beilleszt a weboldaladba és máris mérheted a látogatottságot. (Tehát ne izgulj, nem több órás munkát jelent neki)

Miért jó neked az analitika?

Kiválaszthatod, hogy milyen időintervallumra vagy kíváncsi és olyan adatokat is megtudhatsz a weboldalad látogatóiról és a folyamatokról, amikre soha nem gondoltál. 

Nem szeretném, ha elvesznél a részletekben, ezért nézzük most csak a legfontosabbakat és a későbbiek során az egészen bonyolult beállításokig és összefüggésekig is eljuthatunk!

webhely-latogatottsag

Mit látunk ezen a képen?

Ezek a legalapvetőbb adatok.

  • A látogatások száma (a kiválasztott intervallumban, ami lehet egy nap, egy hónap, vagy egy bármilyen szabadon választott dátum) a webhelyedre érkező látogatások számát mutatja meg. Ez nem azonos a látogatók számával, hiszen egy valaki akár többször is járhatott az oldaladon.
  • Ezért pontosabb információt a látogatók számáról az egyedi látogatók adata ad.
  • Az oldalmegtekintések értelem szerűen a megtekintett oldalak összesített száma.
  • Az oldal/látogatás pedig annak az aránya, hogy egyetlen webhelylátogatás során átlagosan hány oldalt néznek meg a látogatók.
  • A látogatás átlagos időtartama azt jelenti, hogy egy látogató átlagosan mennyi időt töltött el az oldaladon.
  • A visszafordulási arány egy százalékszám, melyből megtudhatod, milyen azoknak a látogatásoknak az aránya, amelyeknél a látogatód a belépési oldalról interakció nélkül hagyja el a site-odat.
  • Az új látogatások százalékos aránya az első látogatásokat jelzi, ami azért fontos, mert egy új látogatót tudtál a weboldaladra hozni.

Ugye milyen fontos adatok? 

Láss neki az analytics használatának, kérd meg a programozód, hogy helyezze el a kódot a weboldaladon, nézegesd, ízlelgesd a számokat és a következő analytics-ről szóló blogban tovább haladunk és megtanuljuk, milyen adatokat érdemes megtudnunk az analytics-ből a látogatókról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × öt =